SPECIAL: Unsprezecele de vis


Pregătirile Mondialului sunt pe final. Pastelul fotbalistic african stă să înceapă. Blog de fotbal, primul blog ce a deschis o secţiune specială întrecerii supreme, şi-a propus să răsplătească vizitatorii cu un maraton de exceptie bazat pe informaţii şi articole exclusive dedicate CUPEI MONDIALE.

Cu doar câteva ore rămase până la startul competiţiei, BLOG DE MONDIAL vă mai propune o provocare: cum arată unsprezecele de vis ce va rămas în memorie?

Ştim că-s puţini cei ce au privit turneele finale înainte de 1990, astfel am prefera ca echipa ideală din inimile voastre să fie alcătuită din jucătorii ce v-au imprimat iremediabil placerea de a iubi fotbalul.


..

Primele mele amintiri legate de MONDIAL dateaza din vremea cand antena tv era îndreptată spre vecinii de peste Dunăre. Aşa am putut trăi bucuria imaginilor memorabile ce au traversat Oceanul şi care ni l-au prezentat pe inegalabilul Maradona. A venit apoi Revoluţia şi pentru toţi Cupa Mondială a devenit din 4 în 4 ani un reper de sărbătoare.

..

Aşadar, revenind la propunere, iată cum ar arăta formaţia de vis ce mi-a marcat verile din Mexic 1986 până-n Germania 2006.

..
SISTEM: 1-4-3-2-1;
..

PORTAR
.

Fabien BARTHEZ – Îngerul Franţei din 98, jucătorul ce s-a regăsit între buturi şi în finala de la Berlin din 2006 pierdută dramatic la penalty-uri;

..
APĂRĂTORI
.

Andreas BREHME (amintiri din 86,90) – după lacrimile provocate de argentinieni la Mexico City şi-a găsit bucuria succesului in seriozitatea nemţilor, astfel a ajuns în situaţia de a transforma penalty-ul victoriei din 90, chiar în poarta sud-americanilor;

Fabio CANNAVARO (amintiri din 2006) – capitanul ultimei campioane mondiale, liderul celor mai buni apărători din lume – italienii;

ALDAIR (amintiri din 94,98) – Cel mai frumos Mondial pentru români, cel din 1994 a dus titlul în Brazilia, iar stâlpul de care s-au lovit mulţi adversari s-a numit – ALTAIR. Totuşi, în inimile noastre rămâne o întrebare: iar fi rezistat şi lui Hagi?

ROBERTO CARLOS (amintiri din 98 şi 02) – a pierdut finala la Paris deşi ne-a încântat pe toţi, dar a ridicat în 2002 trofeul râfnit. Şutul său a devenit “ marcă înregistrată”.



MIJLOCAŞI
.

Gary LINEKER (amintiri din 86,90) – probabil ultimul jucător englez ce a scăpat de a fi parte din industria fotbalului promovată obsesiv şi uneori chiar în detrimentul “sportului rege” de britanici;

Zinedine ZIDANE (amintiri din 98,06) – un jucător complet, un fotbalist ce dus Franţa acolo unde Platini nu a reruşit – pe locul 1 în lume;

Gheorghe HAGI (amintiri din 94) – nopţile magice trăite la 14 ani, dimineţile minunate când cu toţii aşteptam croniclile din America, bucuria ce se regăsea în plină zi pe străzi toate ni se datorează în mare parte celui ce începea fiecare meci al Naţionalei cu mâna la inima şi cu gandul de a ne face mândri că suntem români.


ATACANŢI
.

Diego MARADONA (amintiri din 86, 90 şi lacrimile din America) – dacă pe plan intern Lacatus m-a injectat pe viaţă cu sânge roş-albastru, pe plan internaţional Maradona este jucătorul ce a făcut ca microbul fotbalului spectacol să rămână “virusul” de care nu voi mai scăpa niciodată. Mondialul din 1986, apoi duelul său cu Hagi din 1990, dar şi lacrimile sale şi decepţia produsă unei lumi întregi în 1994 sunt amintiri fără de care aş fi mult mai sărac;
Roberto BAGGIO (amintiri din 90, 94) – Codiţa sa din 1990 a lansat o modă printre milioanele de pământeni. Golurile înscrise pe “teren propriu” au dus Italia la doar 11 metri de finală. Apoi, iarăşi SUA 1994 şi poveştile sale. A marcat în optimi, în sferturi, apoi şi-a trecut numele pe tabelă şi în semifinala jucată împotriva bulgarilor lui STOICHKOV. A venit finala, unde după 120 de minute s-a consemnat probabil cea mai frumoasă partidă încheiată cu scor alb. Penalty-urile l-au avut tot pe el drept erou, dar din păcate, tocmai Roberto a fost cel ce a ratat. Personal, acel moment a fost unul din cele mai nedrepte oferite de fotbal.

Toto SCHILLACI (amintirile din 90) – pur si simplu Toto SCHILLACI, sau bucuria de a marca. Numele său imi aminteşte mereu de tot ce a însemnat Italia 1990.

..

Cu greu i-am lasat în vestiare pe următorii: Oliver KAHN,CAFU, P.MALDINI , Lilian THURAM, Dan PETRESCU, Tomas BROLIN, Andrea PIRLO, Lothar MATTHAEUS, RONALDO,RIVALDO şi David PLATT.
 
World Cup 2010 Africa de Sud | by BDF ©2010