Mondial 2010 - Echipe: Slovacia

Slovacia a trebuit să treacă peste 34 de ani de suferință pentru a se califica în premieră la un turneu final mondial de fotbal. Anul 1976. Cehoslovacia pierdea finala Campionatului European, jucată la Belgrad,  în fața Germaniei, având în echipă nu mai puțin de nouă jucători din partea slovacă a țării. De atunci, fotbalul slovac s-a stins în anonimat.

Frații mai mari, cehii, au mai scos capul după divorțul ce a separat cele două țări în 1994, și a trebuit să vină anul 2009 pentru ca slovacii să se simtă în sfârșit eliberați după acea victorie ( 2-1 ) obținută la chiar la Praga, victorie decisivă pentru calificarea la Mondial.

Ieșind dintr-o grupă din care, pe lângă cehi, au mai făcut parte Slovenia, Polonia, Irlanda de Nord și San Marino, slovacii se prezintă ca o mare necunoscută la turneul organizat de Africa de Sud. Jucători precum Robert Vittek sau Miroslav Karhan oferă stabilitate, în timp ce Skrtel ( Liverpool ) sau Marek Hamsik ( Napoli ) oferă gramul de clasă de care este nevoie într-o echipă mică. De altfel, Hamsik este considerat și vedeta lotului, în mare parte responsabil de această performanță.

Istorie


În pofida paralizării produse de cel de-al Doilea Război Mondial, în Slovacia s-a putut nota un mic progres cu respect la vecinii săi. Nemții împărțiseră Cehoslovacia în două: în protejatul Boehemia-Moravia și Slovacia. După 1945, cele două regiuni au fost realipite, iar Slovacia, în principiu partea mai săracă, a început să progreseze, diferențele dintre cele două state începând să dispară o dată cu mutarea, în principal din motive de securitate, pe teritoriul slovac a multora din fabricile cehe.  Paralel, a înflorit și fotbalul. Înfruntările dintre Slovan Bratislava și Sparta Praga, atât în fotbal, cât și în hockey ( cel de-al doilea sport ca popularitate în țară ) erau în acele vremuri dueluri comparate cu marile meciuri europene de genul Real Madrid - Barcelona.

Fotbalul cehoslovac ridica fruntea. La Mondialul din Chile 1962, Cehoslovacia ajungea până în finală, acolo unde avea să piardă cu 3-1 în fața Braziliei, având în echipă șase slovaci: Tichy, Schrojf, Popluhar, Scherer, Adamec și Stibrany, ceva asemânător întâmplându-se la Europenele organizate de Iugoslavia în 1976, de această dată cu și mai mulți slovaci în lot, nouă la număr, după cum spuneam mai sus.

Întorcându-ne în prezent, în grupa de calificări pentru Mondialul 2010, cehii erau priviți ca cei mai puternici rivali, iar slovacii au sfârșit prin a câștiga ambele meciuri. Fratele mai mare a fost eliminat și nu merge în Africa de Sud, însă trecând peste rivalitatea fratricidă, slovacii s-au purtat demn în meciul cu Slovenia, declarând că vor lupta și pentru frații lor cehi. Totuși, aveau să piardă, iar cei care merg la Mondial alături de slovaci sunt slovenii.

În principiu, Slovacia era candidată la locul 2 în grupa din care face parte, favorită fiind Italia, însă după amicalul pierdut cu 2-0 în fața naționalei statului Chile, au mai coborât din nori și toți ochii privesc către Paraguay, o echipă cu stil de joc asemănător cu cel al chilienilor.

LOT SLOVACIA PENTRU WORLD CUP 2010:

Portari: Jan Mucha (Legia Varșovia, Polonia ), Dusan Kuciak ( FC Vaslui, Romania), Dusan Pernis (Dundee United, Scoția )
Apărători: Marek Cech (West Brom, Anglia ), Jan Durica (Hannover, Germania ), Peter Pekarik (Wolfsburg, Germania ), Martin Petras (Cesena, Italia ), Kornel Salata (Slovan Bratislava), Martin Skrtel (Liverpool, Anglia ), Radoslav Zabavnik (Mainz, Germania ) 
Mijlocași: Marek Hamsik (Napoli, Italia ), Kamil Kopunek (Spartak Trnava), Jan Kozak (Politehnica Timisoara, Romania), Juraj Kucka (Sparta Prague, Cehia ), Marek Sapara (Ankaragucu, Turcia ), Zdeno Strba (Xanthi Skoda, Grecia), Miroslav Stoch (Chelsea, Anglia ), Vladimir Weiss (Manchester City, Anglia ) 
Atacanți: Filip Holosko (Besiktas, Turcia ), Martin Jakubko (Saturn Moscova, Rusia), Erik Jendrisek (Schalke 04, Germania ), Stanislav Sestak (Bochum, Germania), Robert Vittek (Lille, Franța ).


ECHIPAMENTUL SLOVACIEI PENTRU WORLD CUP 2010



 
World Cup 2010 Africa de Sud | by BDF ©2010